Qui som

Mon iaio Pepe, “lo Manú”, sempre havia estat una home inquiet, emprenedor, valent i espavilat. Un home molt culte que havia dedicat tota la vida al camp. Per això, quan es va ensumar que allò de fer de pagès ja no era el que havia estat, no s’ho va pensar dos vegades i va embarcar tota la seua família -la dona, dues filles adolescents i una xiqueta de sis anys- en una nova aventura. Així, als baixos de casa seua, al bell mig del què havia estat la gran finca dels Manuns, en plena primavera de l’any 66, va nàixer el Bar Manú.

Mon iaio Pepe baixava tots los dies a les 6 del matí, obria el bar per als més matinadors i després se n’anava a treballar la terra. Al bar i a la cuina es quedava ma iaia, Teresina “la Xata”. Els homes del barri cada dia venien “al de la Xata” a jugar a cartes i a fer el cafè. Els pagesos venien a fer el got de barreja perquè l’aixada no pesés tant. Els diumenges, després de missa, amb les dones a fer el vermut. Treballadors de fora, gent de pas, a mig camí entre València i Barcelona, algun turista despistat, plats de callos, anguila en suc i, a l’hivern, arròs cols i fesols.

L’any 2006, ma mare -aquella xiqueta de sis anys- va voler recuperar el bar. El negoci havia estat uns quants anys llogat i calia posar-lo al dia. Va reformar el local, ampliant-lo i equipant-lo amb una cuina professional. Un any després, i carregats de dubtes i d’il·lusions, vam obrir les portes de la Braseria Manú, el que avui dia coneixeu com a Cal Manú. En aquella època mon iaio Pepe estava a punt de fer 90 anys i cada dia, després de fer la passejada, entrava, mig vermutet i aquella mirada d’orgull de veure com la filla i la néta havien fet créixer el que ell va començar.

El mes de juliol de 2010 mon iaio mos va deixar; i a natros mos ha quedat lo llegat del seu exemple: treballar durament cada dia per a fer honor a aquell nom de família que ell no va dubtar en posar al seu negoci, el que lluïa amb tant d’orgull, Lo Manú.

Àngels “la Manuna”

La Ràpita, 17 de març de 2017, centenari del naixement de Pepe Balada, Lo Manú.